Kan du genkende dette?
〰️ Du mærker at dine ADHD symptomer forværres under hormonelle udsving.
〰️ Du oplever intense gener ved overgangsalder og forværring af ADHD i årene op til og efter.
〰️ Dine forsvarsmekanismer og strategier er ikke længere tilstrækkelige ved hormonelle udsving.
〰️ Du oplever at din centralstimulerende medicin ikke har den samme effekt alle dage på måneden, samt årene omkring overgangsalderen.
〰️ Du oplever forværrede humørsvingninger, angst og irritabilitet i ugerne op til din menstruation årene omkring overgangsalderen.
ADHD og den kvindelige cyklus er desværre et overset emne, i både litteraturen og forskningen.Dette til trods for, at mange kvinder med ADHD kæmper med klinisk høj forekomst af PMS og senere i livet med gener i årene omkring overgangsalderen.
De konventionelle behandlingsmuligheder for kvinder er begrænsede og indebærer ofte høje dosis ADHD-medicin, antidepressive midler samt/eller østrogentilskud, som kan være forbundet med alvorlige bivirkninger.
Ernæringsterapi er en holistisk behandlingsstrategi.
Der er tale om behandling af underliggende årsager fremfor symptombehandling.
Årsager til ubalancer, lidelser eller gener er individuelle
og kan bl.a. skyldes:
Fødevareintolerance, allergier, næringsstofmangler, inflammationer, manglende fordøjelsesenzymer og problemer med afgiftning.
"Min mission er at hjælpe kvinder med ADHD med
en dybere forståelse for, hvordan ADHD og hormoner kan påvirke hinanden og hvordan man med kost - og livsstilsinterventioner kan få et liv i balance i alle livets faser.
"Malenes empatiske tilgang og faglige viden har medvirket til at det ikke har været så svært, at ændre på mine vaner som jeg frygtede."
Her er nogle af de bagvedliggende årsager jeg kigger på
ved forværring af ADHD symptomer under cyklus.
Vores tanker manifestere sig i kroppen
Lavt selvværd, angst, depression og kronisk stress er langt fra ualmindelig når der er tale om ADHD. Man ser derfor også et større antal af kvinder med ADHD, der tidligere i livet har fået konstateret depression, angst og stress.
Hvad sker der i kroppen og hvordan påvirker det hormonsystemet?
Kroppen reagerer ved at udskille stresshormonet kortisol. For meget kortisol kan blandt andet betyde hormonelle ubalancer, menstruationsforstyrrelser, kraftige gener i menopausen, kraftig blødning, søvnløshed, inflammationer, nærringstofsmangler, blodsukker- og fordøjelsesproblematikker.
Fødevareintolerancer & allergier
Gluten og mælkeprodukter har længe været interessante at kigge på i forbindelse med ADHD og ikke uden grund. Et studie viser, at cøliaki er markant overrepræsenteret blandt personer med ADHD. En glutenfri diæt har også vist forbedring af ADHD-symptomer markant. Et større studie konkluderer også, at ADHD kan være forbundet med astma, laktoseintolerance, diarré og forstoppelse.
Hvad sker der i kroppen og hvordan påvirker det hormonsystemet?
Når vi indtager ikke tålte fødevarer, reagerer kroppen også hér ved at øge udskillelsen af kortisol. Derudover medvirker fødevarintolerancer og allergi meget ofte til næringstofsmangler.
Næringsstofmangler
Næringsstofmangler er ofte til stede ved ADHD. Årsager til nærringsstofmangler, kan f.eks. skyldes: fødevareintolerance, allergier, medicin, utæt tarm/leaky gut, dysbioser, tarminfektioner, irritabel tyktarm, oxidativt- og kronisk stress og insulinresistens. Herudover kan bl.a. nævnes ensidige kostvaner, for mange mejeriprodukter, lav mavesyre eller brug af p-piller.
Hvad sker der i kroppen og hvordan påvirker det hormonsystemet?
I dag findes der flere studier, der viser lave niveauer af B6 og magnesium hos mennesker med ADHD.
Derudover har forskning vist, at B6 kombineret med magnesium har en positiv effekt på ADHD, PMS, menopause samt ved depression. Magnesium optages bedre i kroppen, når vi har nok B6 vitamin. Derudover spiller magnesum en central rolle (cofaktor), når kroppen skal danne dopamin samt aktivere østrogen.
Endvidere kan nævnes zink, jern, d-vitamin samt essentielle fedtsyrer, som studier også konkludere er lave hos nogle mennesker med ADHD, men ses også hos kvinder der oplever hormonelle ubalancer, menopause gener, pms, kraftige blødninger, menstruationsforstyrrelser.
Godt at vide om kost og kosttilskud
Det er let at fare vild i diverse kosttilskud og på samme måde som konsekvenser af langtids mangler på vitaminer og mineraler, kan langtids overdosering også tænkes at bidrage til ubalancer i vores biokemi.
Behovet for tilskud er altid indivuduelt, og man kan ofte komme langt med den rette kost med naturligt højt indhold af vitaminer.
Men for at opnå den optimale effekt af den kost og eventuelle kosttilskud vi spiser, kræver det, at man kigger på, om man tåler den mad man spiser, og om man har velfungerende mavesyre, fordøjelsesenzymer og tarmslimhinde, og at ens afgiftningssystem er fungerende. Vi vil derfor se nærmere på netop dette i et ernæringsterapeutisk forløb
"Jeg kan varmt anbefale et 8-ugers forløb, hvis du vil blive klogere på din krop og sind. Det har i hvert fald hjulpet mig helt utroligt."
Du vælger om forløbet skal være online eller fysisk
3. januar - 14 marts 2024
Du vælger om forløbet skal være online eller fysisk
Tilmeld dig mit Nyhedsbrev
Her deler jeg blandt andet mine anbefalinger, lækre opskrifter samt informere om kommende events og aktuelle tilbud.
"Forløbet har haft en meget positiv effekt på mit liv. Jeg har ADD og har lidt af pms, overspisning og eksem."